فواید بازی های فکری
روانشناسان و پژوهشگران تأکید فراوانی بر فواید بازی های فکری دارند. این موضوع درمورد کودکان نیز صدق میکند. اما قطعا برای همهی والدین این پرسش مطرح میشود که فایده بازی فکری برای کودکان که در سنینی پر جنب و جوش هستند، چیست؟ آیا مزایای بازی فکری برای کودک تنها معطوف به آرام نشستن آنها و آسایش والدین است یا این بازیها فینفسه برای کودک نیز سودمند هستند؟ حقیقت این است که فراوانی فواید بازی های فکری برای کودک امری اثبات شده است که جنبههای گوناگون ذهنی، جسمی، فردی و اجتماعی دارد.
برای مشاهده انواع بازی فکری در دین کالا کلیک کنید
مزایای بازی فکری تفریح و سرگرم شدن تنها یکی از فواید بازی های فکری می باشد، بازی فکری و سلامت روان رابطه ی مستقیمی باهم دارند. همچنین تاثیر بسزای بازیط فکری بر مهارت های شناختی و عملکرد ذهن را نباید از یاد برد. از جمله مزایای بازی های فکری می توان موارد زیر را نام برد.
1. تقویت قوای ذهنی از فواید بازی های فکری
با ایجاد هماهنگی بین چشم و دست در سنین نوپایی کودکان نیازمند فعالیت هایی هستند که بتواند باعث ایجاد هماهنگی بین اعصاب و عضلات بدن شود. تمام بازی هایی که باعث رشد حرکت و تقویت عضلات کودک می شود در دسته ی بازی های فکری مناسب آن سن قرار می گیرد. خرید بازی فکری برای کودکان از همان سنین نوپایی می تواند کودک را در مسیر رشد منظم قرار دهد و کمک کند که والدین یک برنامه ی آموزشی مبتنی بر بازی را انتخاب کنند.
2. کمک میکند تا بهتر بتوانیم روی کارهای مهم تمرکز کنیم
تمرکز کردن کار سختی نیست ولی، گاهی به کاری غیرممکن تبدیل میشود. مخصوصا زمانهایی که با مسائل زیادی روبرو هستیم. نداشتن تمرکز باعث میشود نتوانیم کارهایمان را به خوبی و سر موقعی که باید به اتمام برسانیم. اگر یاد بگیریم که در هر زمان، فقط به یک چیز فکر کنیم مطمئنا میتوانیم کارها را بهتر انجام دهیم و زودتر تمام کنیم. انجام بازی های فکری، تمرین خوبی هستند تا میزان تمرکزمان را افزایش بدهیم. هدف ما در انجام بازیهای فکری نزدیک است. میدانیم چه چیزی از بازی میخواهیم و قرار است چه کاری انجام بدهیم. مسیر مشخص است. حتی میدانیم که قرار است کی آن را تمام کنیم. همهی این عوامل در کنار هم، باعث میشود تا موقع انجام دادن بازی فکری، بیشترین تمرکز را داشته باشیم و اجازه ندهیم که فکرمان درگیر مسائل دیگر شود.
ما هنگام بازی فکری، در بالاترین حد تمرکز قرار داریم. هر چه بیشتر بازی فکری انجام بدهیم، ذهنمان بیشتر به فکر کردن متمرکزانه عادت میکند. این یک تمرین است و کمک میکند در کارهای مهمتر هم تمرکز بیشتری به خرج بدهیم. یاد بگیریم، موقع انجام یک کار، وقت مناسبی به فکر کردن به کارهای دیگر نیست و اگر این کار را انجام دهیم، نتیجه خوبی نخواهیم گرفت.
3. لذت بخش نمودن آموزش برای کودکان
یکی دیگر از فواید بازی های فکری این است که والدین با استفاده از بازی ها و سرگرمی های آموزشی می توانند به راحتی مفاهیمی مانند شمارش، رنگ ها، جهت ها، اشکال هندسی و مهارت های اساسی را به کودکان خردسال بیآموزند. این مفاهیم در طول بازی بارها و بارها تکرار می شوند و به راحتی در ذهن کودک نقش بسته و در خاطرش می مانند. در بخش بازی فکری کودکان می توانید تعداد زیادی از این بازی ها را پیدا کنید.
4. آموزش عمیق و ماندگار مفاهیم درسی به دانش آموزان
امروزه سیستم های برتر آموزشی دنیا به سمت آموزش مبتنی بر بازی حرکت کرده اند و مفاهیم درسی را با انواع ابزار های کمک آموزشی به دانش آموزان می آموزند. متاسفانه مدارس ما به دلیل تراکم زیاد دانش آموزان و عدم دانش صحیح در این امر، چندان موفق عمل نمی کنند، پس والدین بهتر است خودشان این خلا را با بازی های فکری، بازی های ساختنی و سرگرمی های آموزشی جبران کنند تا کودک از درس خواندن و آموزش لذت ببرد.
5. بهبود عملکرد مغز از فواید بازی های فکری
در بازیهای فکری، باید دائما همه چیز را در نظر بگیریم و به آنها فکر کنیم. رفتار رقبا، شرایطی که در آن گیر افتادهایم، تصمیماتی که باید در مقابل رفتار طرف مقابل بگیریم و حتی، شرایطی که ممکن است بعد از هر انتخاب برایمان رخ بدهد. این یعنی، استفاده کامل از سلولهای مغزی. بهتر است بدانید که هر چقدر بیشتر به سلولهای مغزتان استراحت بدهید، آنها را تنبلتر میکنید. وقتی از آنها استفاده نشود، میمیرند و این باعث میشود تا در معرض کندی ذهن یا آلزایمر قرار بگیریم.
اگر روال زندگی شما یک چیز روتین شده است و در طول روز، کاری ندارید که بخواهید برای انجامش، به مغزتان فشار بیاورید، باید به فکر یک جایگزین خوب باشید. چه چیزی بهتر از بازی فکری! با انجام بازیهای فکری میتوانید مغزتان را در بهترین وضعیت ممکن حفظ کنید. به ذهن ورزش بدهید و حالا حالاها، آن را جوان نگهدارید.
6. هوش هیجانی را در ما پرورش میدهد
از دیگر مزایای بازی فکری پرورش هوش هیجانی و تقویت آن می باشد. هوش هیجانی به مجموعهای از مهارتها و صلاحیتهای اجتماعی میگویند که بر تواناییهای ما برای درک و تشخیص و مدریت هیجان، حل مسائل تاثیر میگذارد و کمک میکند تا بتوانیم با چالشها، نیازها و فشارهای زندگی سازگار شویم. به این هوش EQ میگویند. که با ضریب هوشی یا همان IQ فرق میکند. همه فکر میکنند که ضریب هوشی از اهمیت بیشتری برخوردار است و همان است که تایین میکند چه کسی در زندگی موفق باشد و چه کسی نباشد! اما تحقیقات چیز دیگری نشان میدهد! هوش هیجانی در میزان موفقیت ما تاثیر بیشتری دارد.
7. افزایش خلاقیت و نیروی تخیل در کودکان
بازی کردن با ابزار های ساده نظیر اسباب بازی لگو یا کیت های متشکل از قطعات ساختنی به همراه پیچ و مهره، به دلیل ایجاد فضایی باز و آزاد برای پیاده کردن تصورات ذهنی، نیروی تخیل کودکان را پرورش می دهد. بازی های فکری ساختنی باعث می شوند کودکان بتوانند هر آنچه که در دنیای خیال می بینند را به راحتی به واقعیت تبدیل کنند. به همین دلیل یکی از فواید بازی های فکری برای کودکان افزایش خلاقیت است، این قدرت خلاقیت در بزرگسالی می تواند زمینه ساز اختراعات و اکتشافات مهم و تاثیر گذاری باشد.
سخن آخر
مطالب ذکرشده، اصلی ترین فواید بازی های فکری برای کودکان و نوجوانان هستند. هرگز نمیتوان از اهمیت رشد روانی، فردی و اجتماعی در زندگی فرزندان غافل بود. بازی های فکری با تأثیراتی که در رشد ذهنی کودکان دارند و با تقویت انواع مهارتهای روانی فردی و اجتماعی، نقشی مهم در توانمندی و قدرت یادگیری کودک ایفا میکنند. مزیت این بازیها آن است که جنبهی آموزشی آن در زیر لایههای سرگرمی پنهان است و کودک با رغبت به آنها مشغول میشود.